Voetbalmaf Engeland staat deze weken op zijn kop dankzij het succes van de Engelse ploeg op het WK-voetbal. Woensdagavond speelt Engeland de halve finale van het toernooi in Rusland tegen Kroatië.

Nu lopen de eilandbewoners sowieso bij elk eindtoernooi over van enthousiasme en verwachtingen. De druk op elk Engels voetbalteam om de prestatie van 1966 te herhalen – Engeland werd toen wereldkampioen – is sinds dat jaar immens hoog.

En misschien niet onterecht: de hoogste Engelse voetbalcompetitie – Premier League – is de rijkste competitie ter wereld. Dankzij lucratieve uitzendcontracten domineren Engelse profclubs de lijst met rijkste clubs in Europa. Tussen 2016 en 2019 betaalden televisiestations 6,7 miljard euro voor de wekelijkse beelden. Waardoor de clubs de beste spelers aan zich kunnen binden.

De status van Engeland als hét voetballand schept verwachtingen onder fans van de nationale ploeg. Maar al decennialang bakken de Engelsen er niet veel van op eindronden.

Tot nu. De hype rond de halvefinaleplaats in Rusland zorgt voor een trip down memory lane bij de Engelse pers en voetbalsupporters en een revival van vier historische momenten.


1966 – Engeland wint WK in eigen land dankzij spookgoal

De geschiedenis van het WK voetbal kent nog altijd wat controversiële goals. Een daarvan is de zogenoemde spookgoal tijdens de finale van het WK in 1966, op Wembley. Engeland versloeg die dag West-Duitsland (4-2) na onder meer een doelpunt van de Engelsman Geoff Hurst. Het harde schot van Hurst belandde via de onderkant van de lat achter de West-Duitse keeper, maar niemand kon goed zien of de bal op of achter de doellijn stuiterde.

De toenmalige scheidsrechter keurde de goal op aangeven van zijn scheidsrechter Tofik Bakhramov (die door het moment wereldberoemd werd) goed en Engeland pakte zo voor het eerst de wereldtitel.

Zulke spookgoals zullen inmiddels niet meer voorkomen door het gebruik van technologie in het voetbal. Zo beschikt de scheidsrechter tijdens het WK in Rusland voor het eerst op een eindtoernooi over een Video Assistent Referee (VAR).

De Engelsen verwijzen niet zozeer naar de omstreden goal van toen, maar meer naar de titel. Kan de ploeg nu hetzelfde kunstje flikken als toen, vragen ze zich hardop af.

Bekijk hier de goal van Hurst:


1986 – Maradona kegelt Engeland uit WK met de Hand van God

Zou de Engelse ploeg in 2018 het volgens de Engelsen grootste onrecht uit de voetbalgeschiedenis uit kunnen wissen?

Op 22 juni 1986 hadden de Engelsen minder geluk met de arbitrage dan in 1966. In de kwartfinale had de onnavolgbare Diego Maradona een ingeving die niets met voetbal te maken had. De kleine Argentijnse sterspeler tikte een hoge bal met zijn hand in het Engelse doel. De scheidsrechter en zijn assistenten misten datgene wat Maradona na afloop als ‘de Hand van God’ zou bestempelen.

De goal van Maradona en de WK-winst in 1966 zijn voor de Britten sowieso momenten die bij de start van elk WK worden opgerakeld, zoals Nederlanders de neiging hebben om terug te grijpen op de verloren finales van de WK’s van 1974 en 1978.

De Daily Mirror haalde de Hand van God weer uit de kast na de gewonnen penaltyserie tegen Colombia:

Bekijk hier de goal van Maradona:


1996 – Football Is Coming Home

Ter ere van het Europees kampioenschap in 1996, gehouden in Engeland, schreven de Engelse muzikanten The Lightning Seeds, David Baddiel en Annie Skinner het lied ‘The Three Lions’ (Football Is Coming Home). Het nummer bereikte in dat jaar de eerste plaats in de hitlijsten nadat Engeland de halve finale bereikte.

Het 22 jaar oude liedje maakt een revival door en domineert inmiddels weer de Engelse hitlijsten, met meer dan 1 miljoen streams op Spotify. De Engelse voetbalfans geloven er namelijk heilig in: It’s Coming Home. Oftewel: de Engelse ploeg neemt de wereldbeker mee terug uit Rusland.

Saillant detail: in 1996 eindigde het EK voor Engeland na de verloren strafschoppenserie tegen Duitsland doordat de huidige bondscoach Gareth Southgate zijn penalty mistte.


2018 – Succescoach zorgt voor revival van het gilet

De Engelse bondscoach Gareth Southgate zorgt eigenhandig voor de vierde revival: het gilet maakt een comeback in Engeland.

Het Britse warenhuis Marks & Spencer meldt dat de verkoop van het gilet in de eigen winkel is verdubbeld. Sinds de start van het WK op 14 juni, steeg het aantal zoekopdrachten in de webshop naar het kledingstuk met honderd procent.

Enkele klanten melden zelfs dat het gilet bij Marks & Spencer in sommige maten zelfs uitverkocht is:

“De manier van kleden van Gareth Southgate heeft ervoor gezorgd dat onze gilets enorm populair zijn, sinds de start van het WK”, zegt een woordvoerder van de winkelketen.

De zoekopdrachten via eBay stegen met 25 procent en retailer TM Lewin twitterde dat de verkoop door het plafond schiet.

Voor de Engelse voetbalkoorts is het te hopen dat de nationale ploeg woensdagavond wint van Kroatië. Dan wacht zondag de finale tegen Frankrijk.

Een eventuele winst in de finale is overigens niet alleen goed voor voetballend Engeland, maar ook voor de Britse economie. Een economie die wel een boost kan gebruiken na de verliezen die het leed als gevolg van de Brexit.